Nyhedsbrev november 2017: Zoom åbner | Vinderprojekt forudsiger energipriser | Skal du præsentere på NORDUnet Conference 2018?

Af Torben B. Sørensen , 29/11/17
Nyhedsbrev fra DeiC, Danish e-Infrastructure Cooperation, november 2017.

Velkommen til november måneds nyhedsbrev fra DeiC! I dette nyhedsbrev lancerer vi videotjenesten Zoom, der nu er åben for alle DeiC-institutioner. Endvidere fortæller vi om vinderne af SDU Supercomputer Challenge, hvor studerende benytter DeiC-supercomputeren Abacus 2.0 til at løse konkrete opgaver for virksomheder og organisationer.

En DeiC-medarbejder spiller en rolle i det internationale arbejde med at forberede sig til persondataforordningen. En dansk forsker anbefaler andre forskere at udnytte et af de mindre kendte tilbud fra PRACE til at komme i gang med at anvende store supercomputere.

Nyhedsbrevet sendes også på mail til tilmeldte abonnenter. Du kan til- og afmelde dig nyhedsbrevet pr. mail på denne side:


ZoomAlle DeiC-brugere kan holde videomøder via Zoom

DeiC har åbnet for videokonferencetjenesten Zoom, som alle institutioner tilknyttet DeiC kan benytte gratis. Avaya Scopia lukker om et år. Zoom kan bruges fra enhver browser.

Claudio Pica, centerleder for SDU eScience Center (til venstre), og Martin Zachariasen, dekan for Naturvidenskab på SDU (til højre), overrækker diplomer til de to vindere Christian V. Hansen og Nicky C. MattssonVinderprojekt forudser fremtidens energipriser

I SDU Supercomputer Challenge har studerende løst komplicerede problemer for danske virksomheder ved hjælp af supercomputeren Abacus 2.0. Førstepræmien gik til Christian V. Hansen og Nicky C. Mattsson fra IMADA, der løste en opgave for DONG/Ørsted. De udviklede et værktøj, der gør det muligt bedre at forudsige priser ud fra en kombination af virksomhedens egne data og offentligt tilgængelige data. Det sikrede dem førstepræmien på 30.000 kr.

Andenpræmien på 25.000 kr. gik til et projekt om at optimere virksomheden IntelligentBankers digitale markedsføring. Endvidere delte to grupper tredjepræmien, så de hver fik 10.000 kroner.

Morten Eeg Ejrnæs Nielsen, DKCERT/DeiCMorten Eeg Nielsen leder europæisk taskforce om databeskyttelsesforordning

En international taskforce ser på de konsekvenser, EU's databeskyttelsesforordning har for forskningsnettene. Morten Eeg Ejrnæs Nielsen fra DKCERT er udnævnt til formand for styregruppen i Task Force Data Protection Regulation (TF-DPR). Den er oprettet under GÉANT, de europæiske forskningsnets samarbejdsorganisation. Gruppen ser blandt andet på forskelle i den måde, medlemslande implementerer forordningen på.

Henrik Larsen, der leder DKCERT, skriver hver måned i Computerworld om aktuelle sikkerhedsemner. Denne måneds klumme handler om persondataforordningen. Han gør opmærksom på, at der nu kun er et halvt år til, at forordningen bliver håndhævet. Læs klummen her:

Mads Kristensen fra Niels Bohr Institutet Forsker opfordrer: Brug preparatory access til at komme i gang med supercomputere

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) tilbyder forskere mulighed for at forberede sig på at bruge supercomputere. Det sker gennem "preparatory access" – en mulighed, som forsker Mads R.B. Kristensen fra Niels Bohr Institutet anbefaler flere at benytte sig af.

"Med preparatory access kan man komme til at afprøve sin programkode, så man kan se, om den kan køre på en maskine med mange processorer. Man kan også få hjælp til at optimere koden og algoritmerne," sagde Mads Kristensen på et indlæg på DeiC konference 2017.

logo for NORDUnet Conference 2018NORDUnet konference 2018 indkalder præsentationer

Programkomiteen bag den 30. NORDUnet konference indbyder interesserede til at holde præsentationer. Du kan komme med forslag til præsentationer til næste års NORDUnet konference (NDN2018), der finder sted i Helsingør den 18.-20. september 2018.


eScience Vidensportal

Brug DeiC eScience Vidensportal

På DeiC eScience Vidensportal finder forskere og andre interesserede råd og vejledning om eScience.

eScience Vidensportal | Træningskurser

Træningsportalen på DeiC eScience Vidensportal indeholder en løbende oversigt over kurser om eScience.

Podcasts om Supercomputing i Danmark

Podcastserien Supercomputing i Danmark fortæller om forskeres praktiske erfaringer med at anvende supercomputere.

Bliv pilotprojekt på Abacus, SDU

DeiC Nationale eScience Center på Syddansk Universitet tilbyder support til at få nye HPC-brugere i gang. Forskere på danske universiteter kan ansøge om at et projekt bliver et DeiC National Pilot Projekt på DeIc National HPC Center, SDU. Et nationalt eScience-projekt vil få gratis teknisk support og regnetimer.

Bliv pilotprojekt på Computerome, DTU

DeiC National eScience Center offers support to get new HPC users started. Researchers at any Danish university may submit a call of interest for a project to become a DeiC National eScience Pilot Project at DeiC National LifeScience Supercomputer, DTU. A national eScience pilot project is granted up to forty hours of technical support and 10,000 compute node hours.


Gratis kurser til speciale-/ph.d.-studerende via PRACE

Danmarks medlemskab af PRACE giver mulighed for gratis kurser for studerende og forskere på danske institutioner.Følg DeiC på de sociale medier

Du kan også følge DeiC via Facebook, Twitter og LinkedIn.

Vi deler små og store nyheder og aktiviteter fra ind- og udland, os selv og samarbejdspartnere.


Relaterede nyheder

Relateret indhold