Moderne it-drevet forskning giver en enorm vækst i omfanget af digitale data. De store datamængder betyder at kravene til den infrastruktur, der skal håndtere og beregne på data, også bliver større og større.
Samtidig udløber mandatet for det nuværende danske samarbejde Danish e-Infrastructure Cooperation (DeiC) med udgangen af 2019.
Det seneste år har repræsentanter fra universiteterne og Styrelsen for Forskning og Uddannelse arbejdet på at formulere en ny strategi for nationalt samarbejde om digitalt forskningsinfrastruktur og dermed for DeiCs fremtidige aktiviteter og organisering. Rapporten fra dette arbejde forventes offentliggjort i starten af det nye år.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse og Rektorkollegiet under Danske Universiteter har forlænget aftalegrundlaget for DeiC indtil udgangen af 2019.
På den baggrund har direktør Hans Müller Pedersen fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse besluttet også at forlænge bestyrelsens periode til udgangen af 2019.
Hovedparten af bestyrelsesmedlemmerne har accepteret forlængelsen og fortsætter dermed i bestyrelsen. Eneste undtagelse er direktør Malou Aamund, Google Danmark, der på grund af nye opgaver forlader bestyrelsen med udgangen af april 2018.
DeiCs bestyrelse og direktion udarbejdede i foråret 2017 et sæt anbefalinger til en sammenhængende e-infrastruktur til fremme af dansk forskning. De kan hentes her.
Mandatet for DeiC (Danish e-Infrastructure Cooperation) i den nuværende form udløber med udgangen af 2016. Inden 1. juli 2016 skal der indgås en aftale om, hvorvidt og hvordan aktiviteterne skal føres videre.
Til det arbejde har Rektorkollegiet under Danske Universiteter nedsat et udvalg under ledelse af rektor Mads Tofte, IT-Universitetet.
Rektorkollegiets udvalg ventes at vende tilbage til Styrelsen for Forskning og Innovation med et oplæg. DeiCs bestyrelse ser det som en positiv udvikling, at universiteterne har engageret sig i området.
I januar 2019 udgav Uddannelses- og Forskningsministeriet "Strategi for Nationalt Samarbejde om Digital Forskningsinfrastruktur" . Strategien er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra universiteterne og Ministeriet. DeiCs bestyrelse har til opgave, at forberede overgangen til en ny organisering for det nationale samarbejde om forskningsinfrastruktur, baseret på anbefalingerne i den udarbejdede strategi.
Et uafhængigt panel skal i de kommende måneder evaluere DeiC. Det er en del af aftalen med universiteterne om etableringen af DeiC tilbage i 2012. Rapporten er bestilt af Styrelsen for Forskning og Innovation.
Panelet skal overordnet svare på, om DeiCs initiativer understøtter udviklingen af eScience i Danmark. Vurderingen skal tage udgangspunkt i DeiCs mandat.
Evalueringspanelet er netop udpeget. Formand bliver Arne Sørensen, tidligere it-chef på Statsbiblioteket.
DeiC og DEFF (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek) har vedtaget en national strategi for datamanagement til forskningsdata.
Strategien er resultatet af et arbejde der begyndte for et år siden. Dengang nedsatte Rektorkollegiet, DeiC og DEFF "Styregruppen for National Data Management".
Medlemmerne af styregruppen blev udpeget af Rektorkollegiet og bevaringsinstitutionerne Det kongelige Bibliotek, Statsbiblioteket og Rigsarkivet.
Bestyrelsen for DeiC har fastlagt strategien for de næste fire år. Formålet med strategien er at gøre DeiCs vision til virkelighed.
Visionen lyder:
DeiC gør i samarbejde med institutionerne eScience tilgængelig for alle relevante danske forskningsmiljøer gennem koordinering og levering af e-infrastruktur og vejledning, og med henblik på at opnå national synergi på området.
Til det formål har bestyrelsen defineret seks strategiske delmål, som DeiC skal fokusere på i perioden 2015-2018: