humaniora

Video: Arkæologer udnytter eScience

To hære tørner sammen i jernalderen. Den ene nedkæmper den anden og efterlader ligene af krigerne. Et år senere bliver knogler og efterladenskaber smidt i en nærliggende sø.

Udgravningen ved Alken Enge er det største samlede fund af krigere fra jernalderen. Forskere fra Moesgaard Museum benytter avanceret 3D-visualisering til dokumentation af udgravningerne.

”3D-visualisering lader os dokumentere fundene så præcist og detaljeret som muligt,” fortæller professor i arkæologi Mads Kähler Holst, Aarhus Universitet.

Dansk

Supercomputer styrker forskning i dansk kulturarv

Det nationale kulturarvscluster er en supercomputer med adgang til Statsbibliotekets digitale kulturarvsmaterialer. Der er også kapacitet til, at forskere kan anvende systemet på egne data.

Statsbibliotekets digitale kulturarvsarkiver omfatter blandt andet en stor samling radio- og tv-udsendelser, et avisarkiv og et arkiv over alle danske websider. Med kulturarvsclusteret får forskere for første gang mulighed for at udføre big data-forskningsprojekter i digital dansk kulturarv.

Dansk

Stednavne, radioudsendelser og folkeviser udgør digital infrastruktur

En database over danske stednavnes udvikling. Et arkiv med radioudsendelser. En annoteret samling folkeviser.

Det er nogle eksempler på digital forskningsinfrastruktur, der blev præsenteret på seminaret Digital humaniora den 20. april 2015 på Københavns Universitet. Som det fremgår, kan en forskningsfrastruktur for humaniora bestå af meget forskellige elementer.

Dansk

Sociale medier kræver nye sprogdata

Brugerne på sociale medier skriver et sprog, der er meget anderledes end det, som de fleste digitale sprogværktøjer er bygget til at analysere. Derfor har forskerne brug for at indsamle aktuelle eksempler på, hvordan vi skriver på nettet.

”På sociale medier taler millioner af mennesker samtidig. Derfor er det oplagt, at vi må automatisere nogle af opgaverne med at analysere kommunikationen. Men generelt er vores værktøjer dårlige til at håndtere data fra sociale medier,” sagde professor Anders Søgaard, Center for Sprogteknologi ved Københavns Universitet.

Dansk

Forskerne skal stille krav til digital forskningsinfrastruktur

De humanistiske forskere skal melde ind med ønsker og krav til den infrastruktur, der gør det muligt at forske digitalt. Det var budskabet fra lektor Niels Brügger ved seminaret Digital humaniora, som Københavns Universitet, DeiC og DigHumLab afholdt den 20. april 2015.

Niels Brügger indledte seminaret med at definere, hvad digital humaniora er for en størrelse:

Dansk
Abonnér på RSS - humaniora