Forskere fra lande som deltager i LUMI-konsortiet, vil via eduGAIN få adgang til supercomputeren LUMI med den brugerkonto som de har ved deres institution. Men kun hvis institutionen har et påkrævet modenhedsniveau i sin brugerstyring – og oplyser det i sine brugeres login-tokens.
DeiC har analyseret resultaterne for brugerne og forskningen fra de tidligere tre nationale HPC-anlæg i perioden 2015 til 2019.
Der er således indsamlet data for fem år og listen tæller nu 835 publikationer for perioden. Hvis du selv har lyst til at gå på opdagelse i de udgivelser, som har inkluderet brug af national supercomputing i Danmark, så er der mulighed for at søge i analysematerialet.
DeiCs bestyrelse nedsatte i maj 2019 en arbejdsgruppe med deltagelse fra alle universiteter, som skulle rådgive bestyrelsen om det fremtidige danske landskab for High Performance Computing (HPC). Arbejdsgruppen kom med deres anbefalinger i september samme år, og universiteterne og DeiC har siden arbejdet på at få realiseret dem og få etableret samarbejdsaftaler for de kommende år.
Det arbejde er nu faldet på plads, og der er lagt en plan for fremtidens danske HPC-landskab.
Tethys Svensson er blevet ansat som HPC-specialist i DeiC, hvor han blandt andet skal være en del af den support-gruppe, som skal hjælpe danske forskere med at udnytte supercomputeren LUMIs potentiale.
LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) er en unik europæisk supercomputerindsats, der inkluderer ti lande, herunder Danmark, og EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU), som sammen investerer i en meget stor forskning-computer med en top-ydeevne på 552 petaflop/s.
Indkøbsprocessen af LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) er nu afsluttet, og systemleverandøren er valgt, så supercomputeren kan blive operationel til næste år.
LUMI er en unik europæisk supercomputerindsats, der inkluderer ti lande, herunder Danmark, og EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU), som sammen investerer i en meget stor forskning-computer med en top-ydeevne på 552 petaflop/s. Det er Danske Universiteter, der er med i LUMI med DeiC som forvalter.
Det finske ord PUHURI, som kan oversættes til noget i retning af vindstød, er et projekt, der har til formål, at skabe en central tjeneste til brugeridentifikation, autentificering, autorisation samt ressourceallokering til supercomputeren LUMI EuroHPC (Large Unified Modern Infrastructure).
Astrofysikområdet er storforbruger af supercomputertid og har også en lang tradition for anvendelse af de kraftige regnemaskiner, der strækker sig helt tilbage til 1950’erne og de første computere i verden.
Forskningsområdet er præget af store skalaer i eksempelvis tid og rum, hvilket stiller massive krav til it-afdelingens formåen.
DeiC arbejder løbende på oversigten over hvilke forskningspublikationer, der har gjort brug af de tre nationale HPC-anlæg (High Performance Computing).
Tallene indsamles, analyseres og offentliggøres i vores publikationsliste, der nu omfatter hele perioden mellem 2015 og 2019 (og en enkelt publikation fra 2020). Det betyder, at der samlet set er registreret 835 forskningspublikationer gennem en periode på fem år. I 2018-opgørelsen var tallet på 576.
I begyndelsen af 2021 bliver en af verdens kraftigste supercomputere til forskning, LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), sat i drift i CSC’s datacenter i Finland.
LUMI er et konsortium bestående af ni lande, herunder Danmark, der i øjeblikket arbejder på højtryk for at få færdiggjort projektet med henblik på at give forskningen i Europe et digitalt kvalitetsløft.
Mandag den 2. marts 2020 tiltrådte Eske Christiansen stillingen som HPC-chef (High Performance Computing) i DeiC.
Hans opgaver vil blandt andet omfatte fokus på de nationale HPC-anlæg samt at starte nye samarbejder og styrke vidensdelingen med universiteterne, så supercomputere og forskere kan rykkes tættere på hinanden.