Den 13. september inviterer Syddansk Universitet til indvielsen af SDU eScience Center. Formålet er at skabe yderligere kendskab til og interesse for eScience hos forskerne på Syddansk Universitet.
Dagen byder blandt andet på en gennemgang af eScience i sundhedsvidenskab og korte indlæg om fem emner:
Præcisionsmedicin.
Kemi.
Teknologi.
Humaniora.
Samfundsvidenskab.
Målgruppen er primært forskere på Syddansk Universitet, men alle er velkomne.
Abacus 2.0 er blevet udvidet med 192 noder (computerenheder), så den i alt har 584 noder. Rektor Henrik Dam fra Syddansk Universitet, hvor computeren befinder sig, bød den velkommen med at minde om den dag i maj 1997, hvor en supercomputer slog skakstormesteren Kasparov.
Forskere fra alle universiteter i Danmark kan nu søge om regnetid på supercomputeren Abacus 2.0 på Syddansk Universitet. Tiden vil blive tildelt i perioden fra marts til og med juni.
Forskerne skal betale for den tid, de får tildelt, ud fra prislisten.
Ansøgninger om regnetid skal være indgivet senest den 1. februar kl 12.
Det er også muligt at få tildelt gratis tid til pilotprojekter. Hvis man har et potentielt pilotprojekt, kan man søge om at få det godkendt.
Med en placering som nummer 81 ud af de 500 mest energieffektive supercomputere i verden er Abacus 2.0 ved Syddansk Universitet nu den mest effektive i de nordiske lande.
Nyeste udgave af listen Green500 er netop blevet offentliggjort. Placeringen på listen viser, hvor meget regnekraft supercomputerne får ud af den strøm, de får tilført. Det måles i megaflops pr. watt.
”Tidligere lå vi på 1.444 megaflops pr. watt. Med den nye måling er vi oppe på 1.937 megaflops pr. watt,” siger systemadministrator Torben Kruchov Madsen fra DeiC SDU.
Rektor på Syddansk Universitet har godkendt, at den planlagte fase 2 af supercomputeren Abacus 2.0 bliver sat i værk. Dermed bliver DeiCs nationale supercomputer ved SDU hurtigere.
Da Abacus 2.0 blev indviet, var det en del af aftalen, at den skulle udvides senere. Nøjagtig hvordan det skulle ske, skulle afhænge af brugernes behov.
Parterne bag supercomputeren har nu vedtaget at udvide den med 192 slim nodes. Det er den mindste af de tre typer af nodes (computerenheder), som supercomputeren er opbygget af.
De første pilotprojekter på DeiC Nationale HPC Center, SDU, er i gang. Forskere fra Copenhagen Business School vil blandt andet se på, hvad det medfører for spredning af viden, når forskere flytter rundt mellem institutter. Klimaforskere fra Københavns Universitet undersøger, hvad klimaforandringer betyder for, hvor gode planter er til at optage kuldioxid.
Forskere kan nu ansøge om regnetid på DeiC Nationale HPC Center, SDU. Ansøgningsrunden er åben for forskere ved alle danske universiteter.
Regnetiden på Abacus 2.0, som supercomputeren hedder, uddeles i perioder på fire måneder. Næste periode begynder den 1. november. Tidsfristen for ansøgninger er den 1. oktober.
Forskere kan ansøge om tre forskellige typer tildelinger af regnetid: Testprojekter, normale projekter og langtidsadgang.
En konkurrence for studerende på ungdomsuddannelser skal finde løsninger på virksomheders komplekse problemer. Vinderprojekterne får gratis regnetid på DeiC Nationale HPC Center, SDU.
Tanken med SDU Supercomputer Challenge er at bringe virksomheder og studerende sammen om opgaver, der kan løses på supercomputeren. Virksomhederne stiller med opgaver, de hidtil ikke har kunnet løse.
Tirsdag den 24. marts indviede Syddansk Universitet (SDU) DeiC Nationale HPC Center i Odense. Centeret består af en supercomputer med 9.408 processorkerner og en teoretisk ydeevne på 582 teraflop/s (billioner udregninger med flydende komma i sekundet).
Abacus 2.0 blev navnet på supercomputeren. Universitetet havde udskrevet en konkurrence om at navngive computeren, og valget faldt på Abacus 2.0 - abacus betyder en kugleramme.
Syv rackskabe fyldt med knap 400 computere blev før nytår leveret til Syddansk Universitet (SDU) i Odense. Computerne er forbundet i et højhastighedsnetværk, så deres regnekraft kan kombineres. Supercomputeren bliver hjertet i DeiC Nationale HPC Center (High Performance Computing) ved SDU. Den indvies den 24. marts 2015.