Abacus 2.0

Videnskaben vælter ud af de danske supercomputere!

De danske nationale supercomputere blev etableret tilbage i 2014 og 2015, til fælles nytte og gavn, og for at dansk forskning fremadrettet kunne udøve forskning i verdensklasse.

DeiC følger nøje den udvikling af brugere og forskning som anvender de nationale supercomputing anlæg, også kaldet High Performance Computing (HPC). Tre nationale HPC-anlæg blev dedikeret til hhv. Life Science (Computerome), multidiciplinær forskning (ABACUS2.0) samt samfundsvidenskab og humaniora (Kulturarvsclusteret).

Dansk

Vinderprojekt forudser fremtidens energipriser

Abacus 2.0 - DeiC national supercomputer placeret hos Syddansk Universitet

Syv grupper af SDU-studerende har dystet om at finde de mest brugbare og innovative løsninger til de deltagende virksomheders komplekse og datatunge problemer. Ved finalen den 15. november sad konkurrencens dommerpanel klar til at bedømme deres løsningsforslag. Fire vindergrupper blev kåret og præmieret.

Dansk

Podcast: Kvantebiolog studerer cellers aldring med en supercomputer

Hvad får celler til at ældes? Forskere har længe haft mistanke om, at frie radikaler spiller en vigtig rolle i aldringsprocessen.

Frie radikaler er atomer eller molekyler, der har en eller flere uparrede elektroner i den yderste skal og dermed bliver reaktive.

Hvis man vil undersøge, hvordan frie radikaler påvirker cellerne, kræver det, at man studerer molekylernes interaktioner på atomniveau. Det er ikke muligt selv med det stærkeste mikroskop. I stedet for et mikroskop kan man bruge en supercomputer.

Dansk

Podcast: Forskere afdækker gummis egenskaber med supercomputer

Producenter af gummi ved meget om, hvordan rågummi reagerer, når de tilsætter svovl og andre kemikalier til det. Men de ved meget lidt om, hvorfor det er sådan.

Den viden kan forskere fremskaffe ved at opbygge en model af gummimolekyler i en supercomputer. Med modellen kan man udføre eksperimenter på samme måde, som man kan gøre det i den fysiske verden. Forskerne kan tilsætte stoffer og trække i materialet for at se, hvordan det forandrer sig.

Men til forskel fra de fysiske eksperimenter giver modellen fuld viden om alt, hvad der sker med materialet.

Dansk

Supercomputerkonkurrence lader studerende løse opgaver uden facitliste

Peter Bækgaard Madsen, SDU
"De studerende er glade for at løse opgaver fra virkelige liv," siger projektleder Peter Bækgaard Madsen, SDU Supercomputer Challenge.

SDU Supercomputer Challenge er en konkurrence for studerende på Syddansk Universitet. Deltagerne opdeles i grupper, der forsøger at løse et problem, som en virksomhed eller organisation har stillet. Til løsningen skal de bruge DeiCs supercomputer Abacus 2.0.

Dansk

Podcast: Supercomputer efterprøver verdens største matematiske bevis

Den seneste podcast på kanalen "Supercomputing i Danmark" fortæller om arbejdet med at efterprøve et matematisk bevis.

I 2015 lykkedes det et forskerhold fra University of Texas i Austin at løse et kompliceret matematisk problem. Resultatet var et bevis, der fyldte 200 terabytes.

Dermed var det så stort, at det ikke var muligt at efterprøve det matematisk.

Dansk

Podcast fortæller om supercomputere i Danmark

Supercomputing i Danmark er titlen på en serie podcasts fra DeiC eScience kompetencecenter. Hvert podcast fortæller om supercomputere og hvordan danske forskere bruger dem.

"Formålet med Supercomputing i Danmark er at give forskere mulighed for at dele deres erfaringer. Hvad gør supercomputerne for deres forskning, hvordan bruger de dem?" fortæller kompetencecenterchef Lene Krøl Andersen, DeiC.

Målgruppen er primært forskere, men it-folk og eScience-ingeniører kan også lytte med. Formen er populærvidenskabelig.

Dansk

Abacus åbner nyt websted

DeiC Nationale HPC Center, Syddansk Universitet, har indviet et nyt websted. Fremover kan information om supercomputeren Abacus 2.0 findes her:

Webstedet er på engelsk. Det indeholder disse sektioner:

  • Get access
  • HPC policies
  • User guide
  • Setup
  • News
  • About us

Designet af webstedet følger de generelle retningslinjer for DeiCs websteder.

Dansk

Sider

Abonnér på RSS - Abacus 2.0