forskningsnettet

”Det er intet mindre end fantastisk, at det er lykkedes”

Foto af Skovskolen.

”Vi har arbejdet på at få god digital infrastruktur i mere end ti år. En solid internetforbindelse er mindst lige så vigtig som vejen ned til skolen.”

Sådan lyder det fra Rasmus Brodersen, der er uddannelseschef på Skovskolen på Eldrupgaard.

Og vejen, eller rettere grusvejen, til skovens og naturens uddannelsescenter er en nødvendighed, for selv om vi kun befinder os en lille times kørsel fra landets næststørste by, så er vi langt inde i skoven. Der er to kilometer til nærmeste hovedvej og fem kilometer til en butik.

Dansk

Martin Bech forlader ledelsen i DeiC

Martin Bech træder ud af DeiC-ledelsen og fortsætter som ansvarlig for forskningsnet og tjenester.

DeiC er i disse år i gang med en transformation, hvor DeiC som en selvstændig enhed koordinerer den danske digitale forskningsinfrastruktur ved at forene brugernes ønsker og vilje med den finansiering, der er til rådighed. De fleste af DeiCs projekter og tjenester produceres af enheder på universiteterne, som DeiC indgår aftaler med.

Dansk

Authentication Authorization Infrastructure

WAYF (Where Are You From) er en infrastruktur for genbrug af personoplysninger. Med WAYF kan ansatte og studerende inden for videregående uddannelser og forskning genbruge brugernavn og kodeord på institutionen til at få adgang til tjenester, som ikke drives af institutionen selv.

Det kan være tidsskriftsdatabaser, biblioteksarkiver og lignende. WAYF fungerer også som 'single sign-on'. Det betyder, at systemet kan genbruge dine oplysninger - men kun i otte timer eller indtil du lukker din browser. eduTEAMS er en kommende tjeneste.

Dansk

Basisnet

Forskningsnettet henvender sig til universiteter, forskningsinstitutioner, andre offentlige institutioner og danske virksomheder med et væsentligt forskningselement. Kollegier kan ligeledes blive tilknyttet forskningsnettet.

Sammen med netværk og internetforbindelser indeholder basispakken en række elementer, som din institution kan drage fordel af.

Herunder kan du lære mere om de relevante områder, samt læse, hvordan du kommer i gang med Forskningsnettet.

Dansk

FileSender

Hvad er FileSender?

FileSender er en tjeneste, der gør det muligt at overføre filer, der er for store til bare at blive vedhæftet en mail. FileSender er til rådighed via filesender.deic.dk

Hvornår bruges FileSender?

Sende: En eller flere filer uploades til FileSender og man får et link, som man enten selv kan sende til modtageren eller lade FileSender sende.

Dansk

Arktisk søkabel skal styrke forskning og undervisning

For at undgå flaskehalse i den nuværende globale digitale infrastruktur er der planer om at udlægge et helt nyt søkabel med høj kapacitet.

Projektet hedder The Arctic Connect Submarine Cable (ACSC), og hensigten er at koble Kirkenes i det nordlige Norge sammen med Tokyo i Japan. Det skal ske gennem Ishavet og det nordlige Stillehav med mulighed for yderligere tilkoblingspunkter i både Japan og Nordamerika.

Dansk

TDC har udfordringer med båndbredden til forskningsnettets tjenester

De fleste passer i denne tid deres arbejde hjemmefra og de tjenester, som udbydes gennem forskningsnettet, holder i store træk til den høje belastning. Det gælder eksempelvis for tjenester som Zoom, Kaltura og Panopto.

Men hvis man har en forbindelse i hjemmet, der er leveret via udbyderen TDC, kan vi konstatere, at mange i øjeblikket oplever problemer.

Dansk

Zoom slår - igen - alle rekorder

Da Corona-hjemsendelserne i foråret 2020 blev en realitet, blev online-møder og –undervisning med ét slag til hverdag for rigtig mange.

Og den udvikling viser sig meget tydeligt i antallet af mødetimer i den version af Zoom, som DeiC tilbyder til universiteter og institutioner.

I foråret 2020 steg forbruget med en faktor 100 i forhold til før krisen. Det var en pludselig stigning, som forskningsnettet aldrig havde set før på nogen tjeneste.

Dansk

Sider

Abonnér på RSS - forskningsnettet