forskningsinfrastruktur

Arktisk søkabel skal styrke forskning og undervisning

For at undgå flaskehalse i den nuværende globale digitale infrastruktur er der planer om at udlægge et helt nyt søkabel med høj kapacitet.

Projektet hedder The Arctic Connect Submarine Cable (ACSC), og hensigten er at koble Kirkenes i det nordlige Norge sammen med Tokyo i Japan. Det skal ske gennem Ishavet og det nordlige Stillehav med mulighed for yderligere tilkoblingspunkter i både Japan og Nordamerika.

Dansk

EOSC: Universiteterne skal have adgang til data, infrastruktur og tjenester på tværs af grænser

DeiC er med i en række internationale projekter, der skal være med til at give de danske universiteter bedre forskningsmuligheder. Et af dem er EOSC-Nordic, som bidrager til etableringen af European Open Science Cloud (EOSC) i den nordiske region.

Grundtanken i EOSC-projektet er, at forskningen skal have mulighed for at tage afsæt i alle de data, som allerede eksisterer på tværs af fagområder og landegrænser.

Eller i en enkelt sætning: Et indre marked for data i Europa med tilhørende infrastruktur og tjenester.

Dansk

EuroHPC anmoder nu om tilbud på tre supercomputere til forskning

Et kommende indkøb af tre nye supercomputere vil omfatte anskaffelse, levering, installation og hardware- og softwarevedligeholdelse af enheder, der er i stand til at udføre mere end 150 petaflops. Det skriver EU-Kommissionen på sin hjemmeside.

Formålet med investeringen (reference SMART 2019/1084) er at fremme videnskab og innovation i Europa ved at give en lang række brugere fra forsknings- og videnskabssamfundet samt industrien og den offentlige sektor adgang til HPC-infrastruktur og tjenester.

Dansk

LUMI-supercomputeren er på vej: Hosting-aftalen mellem CSC og EuroHPC er underskrevet

Nu er det formelle helt på plads mellem finske CSC IT Center for Science Ltd. og European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU).

Aftalen om at én af de tre pre-exascale-supercomputere skal bygges hos CSC i Kajaani, Finland, er nemlig netop blevet underskrevet af parterne. Projektet er døbt LUMI (Large Unified Modern Infrastructure).

Dansk

Kæmpe HPC-projekt giver fantastiske muligheder, men er ikke uden udfordringer

Et konsortium bestående af ni lande, herunder Danmark, arbejder på højtryk for at bygge en af verdens kraftigste supercomputere med henblik på at give forskningen i Europe et digitalt kvalitetsløft.

Computerprojektet er blevet døbt LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), og maskinen skal fysisk placeres i Finland. LUMI betyder i øvrigt snefnug på finsk.

Du kan læse mere om LUMI her

Dansk

NeIC står klar: Indsend dit forslag til samarbejdsprojekter om digital infrastruktur

Nordic e-Infrastructure Collaboration, eller bare NeIC, har fastsat fristen for indsendelse af projekter indenfor for e-infrastruktur.

Har du og dine kollegaer således en god idé til styrkelse af det digitale samarbejde i Norden, skal den afsendes inden den 12. juni 2019.

Det kan eksempelvis omfatte udvikling af e-infrastrukturløsninger, der understøtter open science eller udforskning af ny teknologi, deling af viden eller uddannelse til forbedring af ​​nuværende og fremtidig e-infrastrukturkapacitet.

Dansk

Nordisk samarbejde giver dansk forskning et mere robust og pålideligt netværk

NORDUnet og de nationale forskningsnet i Norden er blevet enige om en større ombygning og opgradering af netværksrygraden i de nordiske lande og Europa.

Opgraderingen skal være med til at opfylde de stigende krav om højere kapacitet, tilgængelighed og pålidelighed fra forsknings- og uddannelsessektoren. Ved at dele fiberinfrastrukturen er målet at øge netværkskvalitet uden at øge omkostningerne.

Dansk

Åben invitation til fælles nordiske samarbejder om e-infrastrukturløsninger er på vej

NeIC, det nordiske samarbejde for leverandørerne af digital forskningsinfrastruktur, annoncerer, at de til april vil udsende en åben invitation til at indsende ideer til nye e-infrastruktursamarbejder på tværs af grænserne.

De bagvedliggende intentioner er at støtte samarbejde om e-infrastruktur for forskere i Norden og at støtte de nationale forskningsmiljøer og e-infrastrukturudbydere i forbindelse med kompetenceopbygning, opdeling af opgaver og fælles drift af tjenester.

Dansk

Erik-Jan Bos: Netværk må aldrig blive flaskehalsen i forskningen

Rigtig mange lande har en organisation, svarende til danske DeiC, der forsyner forskningsverdenen med netværk og tjenester.

Regionalt varetager NORDUnet forskningsnettet i Norden, og i Europa er det GÉANT, der tager hånd om netværksopgaven. Inden for en region eller et land er det således relativt nemt at styre, men på verdensplan er det en helt anden historie.

”Globalt er der ikke en stærk tradition for forskningsnetværk,” fortæller Erik-Jan Bos, Strategy & Policy Officer hos NORDUnet, da vi møder ham på havnen i Helsingør i en pause på NORDUnet konference 2018.

Dansk

Sider

Abonnér på RSS - forskningsinfrastruktur