DigHumLab

Stednavne, radioudsendelser og folkeviser udgør digital infrastruktur

En database over danske stednavnes udvikling. Et arkiv med radioudsendelser. En annoteret samling folkeviser.

Det er nogle eksempler på digital forskningsinfrastruktur, der blev præsenteret på seminaret Digital humaniora den 20. april 2015 på Københavns Universitet. Som det fremgår, kan en forskningsfrastruktur for humaniora bestå af meget forskellige elementer.

Dansk

Sociale medier kræver nye sprogdata

Brugerne på sociale medier skriver et sprog, der er meget anderledes end det, som de fleste digitale sprogværktøjer er bygget til at analysere. Derfor har forskerne brug for at indsamle aktuelle eksempler på, hvordan vi skriver på nettet.

”På sociale medier taler millioner af mennesker samtidig. Derfor er det oplagt, at vi må automatisere nogle af opgaverne med at analysere kommunikationen. Men generelt er vores værktøjer dårlige til at håndtere data fra sociale medier,” sagde professor Anders Søgaard, Center for Sprogteknologi ved Københavns Universitet.

Dansk

Forskerne skal stille krav til digital forskningsinfrastruktur

De humanistiske forskere skal melde ind med ønsker og krav til den infrastruktur, der gør det muligt at forske digitalt. Det var budskabet fra lektor Niels Brügger ved seminaret Digital humaniora, som Københavns Universitet, DeiC og DigHumLab afholdt den 20. april 2015.

Niels Brügger indledte seminaret med at definere, hvad digital humaniora er for en størrelse:

Dansk

Millionsatsning på nyt digitalt laboratorium

PRESSEMEDDELELSE FRA Aarhus Universitet: Af Signe Hvid Maribo, Kommunikationschef, AU ARTS

Mandag åbnede uddannelsesminister Morten Østergaard og formand for DIGHUMLABs styregruppe, Mette Thunø Danmarks første digitale laboratorium for humanister. DIGHUMLAB er nyt ambitiøst projekt, der indvarsler en helt ny digital dagsorden inden for humanistisk forskning.

Dansk
Abonnér på RSS - DigHumLab