Nyhedsbrev april 2019: Sådan sker kortlægningen af det danske web | Fotogrammetri: Via fotografier kan du gøre din forskning tredimensionel | Nordisk samarbejde giver dansk forskning et mere robust og pålideligt netværk

Af Nicolai Devantier , 29/04/19
Nyhedsbrev fra DeiC, Danish e-Infrastructure Cooperation, april 2019.

I april har vi set på to af de HPC-projekter, der er i fuld gang på supercomputerne ABACUS2.0 på SDU og på Kulturarvsclusteret, der er placeret på Det Kgl. Bibliotek i Aarhus.

Det ene er drevet af Niels Brügger, der forsker og skriver om de digitale mediers historie. I den forbindelse er han dykket ned i den danske del af World Wide Web og har analyseret den historiske webudvikling i perioden mellem 2005 og 2015. En meget interessant måde at anvende HPC på i forskningen.

Det andet projekt omhandler digital fotogrammetri, som kan sammensætte almindelige fotografier til fotorealistiske 3D-modeller, så forskningen kan fortsætte på computeren og ikke nødvendigvis i felten. Med en 3D-printer kan du også genskabe objekter fra eksempelvis gravstedet.

Blandt meget andet vil vi også gerne fremhæve historien om et nordisk samarbejde om fælles udnyttelse af optiske fibre og udstyr, der skal afløse NORDUnets parallelle netværksinfrastruktur. Det giver mere kapacitet, bedre kvalitet og højere pålidelighed til forskningsnettets brugere.

Husk: Tilmelding til konferencen NeIC2019 skal ske inden den 1. maj.

Rigtig go' læselyst.

Næste nyhedsbrev udsendes i maj.  

Nyhedsbrevet sendes også på mail til tilmeldte abonnenter. Du kan til- og afmelde dig nyhedsbrevet pr. mail på denne side:


Sådan sker kortlægningen af det danske web

Via supercomputeren på Det Kgl. Bibliotek og nyudviklede algoritmer dykker professor Niels Brügger ned i den danske del af World Wide Web for at kortlægge vores digitale historie. Her fortæller han hvordan.

Fotogrammetri: Via fotografier kan du gøre din forskning tredimensionel og tage den med hjem til computeren på skrivebordet

Digital fotogrammetri kan sammensætte almindelige fotografier til fotorealistiske 3D-modeller, så forskningen kan fortsætte på computeren og ikke nødvendigvis i felten. Med en 3D-printer kan du også genskabe objekter fra eksempelvis gravstedet.

Husk: Tilmeldingen til NeIC2019 lukker den 1. maj

NeIC2019 konferencen foregår denne gang i København, og du skal tilmelde dig inden den 1. maj, hvis du skal med. Her er et smugkik på arrangementet.

Nordisk samarbejde giver dansk forskning et mere robust og pålideligt netværk

Et nordisk samarbejde om fælles udnyttelse af optiske fibre og udstyr skal afløse NORDUnets parallelle netværksinfrastruktur. Det giver mere kapacitet, bedre kvalitet og højere pålidelighed til forskningsnettets brugere.

eduVPN er klar med app til iOS

eduVPN tilbyder en nem og sikker VPN-forbindelse til internettet eller til beskyttede systemer på institutionerne. Nu er løsningen også klar til Apples telefoner og iPad.

For alle med interesse i digital identitet: WAYF afholder ERFA-møde på Aarhus Universitet

Har du erfaringer med eller interesse for deltagelse i føderationen, så er du meget velkommen på WAYFs ERFA-møde den 9. maj i Aarhus. Det er gratis at deltage.

Flere jobopslag: Vil du arbejde med supercomputere i Europa?

European High Performance Computing-samarbejdet her slået de første stillinger op. Måske er det noget for dig?

NeIC står klar: Indsend dit forslag til samarbejdsprojekter om digital infrastruktur

NeIC inviterer nu e-infrastrukturudbydere, udviklere og forskere til at indsende forslag til fællesnordiske projekter, der kan styrke den digitale infrastruktur på tværs af grænserne.


eScience Vidensportal

Brug DeiC eScience Vidensportal

På DeiC eScience Vidensportal finder forskere og andre interesserede råd og vejledning om eScience.

eScience Vidensportal | Træningskurser

Træningsportalen på DeiC eScience Vidensportal indeholder en løbende oversigt over kurser om eScience.


Søg støtte til kurser i eScience

Ratatosk Mobility Enhancement Programme under NeIC (Nordic e-Infrastructure Collaboration) støtter kompetenceudvikling for ansatte ved nordiske forskningsinstitutioner inden for forskning og/eller personer, der arbejder med forskningsstøtte. 


Podcasts om Supercomputing i Danmark

Podcastserien Supercomputing i Danmark fortæller om forskeres praktiske erfaringer med at anvende supercomputere.

Bliv pilotprojekt på en national supecomputer

Som et nationalt pilotprojekt i DeiC Kompetencecenter bliver du automatisk udpeget som High Performance Computing (HPC) front runner inden for dit forskningsfelt.


Gratis kurser til speciale-/ph.d.-studerende via PRACE

Danmarks medlemskab af PRACE giver mulighed for gratis kurser for studerende og forskere på danske institutioner.Følg DeiC på de sociale medier

Du kan også følge DeiC via Facebook, Twitter og LinkedIn.

Vi deler små og store nyheder og aktiviteter fra ind- og udland, os selv og samarbejdspartnere.

Relaterede nyheder

Relateret indhold