Kulturarvscluster er åbnet

Af Torben B. Sørensen , 19/10/15
DeiCs tredje nationale supercomputer er Kulturarvsclusteret ved Statsbiblioteket i Aarhus. Det åbnede i dag.

Børge Obel, DeiC, departementschef Marie Hansen, Kulturministeriet, Bjarne Andersen, StatsbiblioteketI dag åbnede DeiC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket i Aarhus. Den nye supercomputer er DeiCs tredje. Den er koblet op på de store databaser over den digitaliserede danske kulturarv, som Statsbiblioteket vedligeholder.

Dermed giver supercomputeren forskere mulighed for at søge i og behandle data fra danske aviser, radio- og tv-udsendelser, samt websider.

Per Møldrup Dalum, Statsbiblioteket, fremviser clusteret”Med Kulturarvsclusteret får forskere inden for humaniora og samfundsfag mulighed for at arbejde med data, der er relevante for deres forskningsområder. Statsbiblioteket har enorme mængder af digitalt materiale, som det kræver massiv regnekraft at kunne behandle. Det får forskerne mulighed for med etableringen af kulturarvsclusteret,” siger bestyrelsesformand Børge Obel, DeiC.

Softwaren på den nye supercomputer kommer blandt andet fra IBM, der leverer firmaets Open Data Platform og IBM BigInsights. Den software får de to øvrige nationale supercomputere også mulighed for at anvende.

Læs mere

Pressemeddelelse: Millioner af medier kan analyseres på nyt Kulturarvscluster

Relaterede nyheder