Store og små nyheder om nettet

Af Gitte Julin Kudsk , 10/06/13

Verdens første transatlantiske 100 Gbps linje demonstreret

En transatlantisk fiberforbindelse på 100 gigabit pr. sekund (Gbps) blev demonstreret på TERENA konference i Maastricht i sidste uge

En af initiativtagerne til testen var det fælles nordiske forskningsnet NORDUnet, sammen med fem andre forskningsnet og 2 kommercielle leverandører. 

Demonstrationen viste blandt andet overførsel af store datamængder mellem Maastricht og Chicago, Illinois, der kun tog ganske få minutter i forhold til en tilsvarende overførsel via det offentligt tilgængelige internet, der ville tage flere timer. 

Fiberforbindelsen, der bliver kaldt "the Advanced North Atlantic 100G Pilot project (ANA-100G)" vil blive brugt til at teste overførsler, applicationer, ressourcer og overvågningsteknologi og anden avanceret teknologi. Testen, der kører over det næste åt bliver mellem fire punkter i Europa og Nordamerika, og vil være med til at fastlægge de krav, der er til en effektiv drift af 100 Gbps bølgelængder tværs over Atlanten, så fremtidens krav fra forskningsinstitutionerne kan imødegås. 

Læs mere:

DeiCs forbindelse til NORDUnet opgraderet

Også på de hjemlige fronter øger vi kapaciteten i netværket, - dog har behovet for 100 Gbps ikke vist sig endnu, selvom trafikmængden på udlandsforbindelserne er stigende.

Tidligere har to 10 Gbps forbindelser til NORDUnet kunnet klare behovet, hvoraf den ene fra starten primært har sikret redundansen i tilfælde af nedbrud på den aktive linje. Efter at trafikken begyndte at ramme loftet, blev trafikken fordelt jævnt på de to forbindelser, så brugerne ikke blev påvirket. 

For at sikre såvel redundans som den fremtidige trafikudvikling er forbindelsen til NORDUnet både i Lyngby og i Ørestad nu opgraderet til 20 Gpbs. 

Brugerne kan derfor roligt sende og modtage data fra udlandet. Vi overvåger linjerne, og er parat til at udvide, når behovet er der.

Læs mere:

De nationale forbindelser udbygges

Til trafikken Internt i Danmark er de eksisterende 10 Gbps forbindelser stadig nok. Til gengæld udbygges nettet hele tiden.

Nye opdaterede kort over nettet er netop offentliggjort på websitet. Tydeligst er nok udbygningen med den Midtjyske ring (der endnu mangler det sidste stykke i at være helt lukket) Ringen forbinder nogle af VIA University Colleges spredte campus, samt giver netforbindelse til vindmølleforskning i Høvsøre. 

Se det opdaterede netkort

Relaterede nyheder

Relateret indhold