PTP-forbindelser: Mest udbredt og mest ukendt på samme tid

Af Nicolai Devantier , 06/05/21
Kender du Forskningsnettets punkt-til-punkt forbindelser? Ellers læs med her og se fordelene for din institution.

Punkt-til-punkt forbindelser (PTP) er dataforbindelser, som er viet til at betjene datatransmissionen mellem to lokationer, hvor man selv er ansvarlig for endepunkterne.

PTP-forbindelser kan således benyttes til at forbinde en eller flere af dine adresser til dit netværk eller til Forskningsnettet.

”Da Forskningsnettet startede i sin tid, leverede vi kun internet-forbindelser til institutionerne, der så selv måtte klare resten. Men efterhånden opstod behovet for, at vi også leverer de interne forbindelser mellem en institutions forskellige lokationer. Det er i dag vores største ”sællert”, men rangerer i de flestes bevidsthed på linje med vand, el og gas – altså noget basal infrastruktur man stort set ikke tænker på,” fortæller Martin Bech, der er chef for Forskningsnet og Tjenester.

Via Forskningsnettet leverer DeiC PTP-forbindelser enkeltvis, som parallelle forbindelser, eller flere forbindelser ad gangen. Forbindelser tilbydes institutioner, der enten allerede benytter Forskningsnettet, eller er kvalificeret til at benytte forskningsnettet.

Ud over de 50 PTP-forbindelser, der indgår i betalingsmodellen for forskningsnettet, er der mange flere som er så små eller afskrevet for længe siden, at de ikke tæller med – især i byerne. Eksempler på den første type er forbindelsen til Kalø for Aarhus Universitet og Eldrupgård på Djursland for Københavns Universitet, medens mange af de små forbindelser f.eks. er mellem Rigsarkivets tre lokationer i Viborg eller Københavns Universitets bygninger i det indre København.

Her kan du overveje PTP

Det er store spørgsmål er naturligvis, hvornår PTP-forbindelser kan skabe værdi for din institution. Hvis du har et eller flere af nedenstående behov, så kan du overveje, om det er en god løsning for dig:

  • Fokus på transmissionskvalitet og -ydelse gennem hands-on-kontrol af alle dele af nettet, helt ned til egne sorte fibre, forstærkerstationer og dedikerede netværkselementer.
  • Ønsker at undgå overbooking af backbone og udstyr.
  • Ønsker omkostninger, der er uafhængige af trafikmængden.
  • Ønsker forbindelser, der effektivt kan bruges til at konsolidere datacentre og understøtte tidskritiske services som telefoni, video og storagenetværk.
  • Ønsker trafikadskillelse som en del af ydelsen, så en institution fx kan få internet og flere slags intranet fordelt til sine geografisk adskilte lokationer uden selv at skulle bygge en dyr MPLS-struktur.
  • Ønsker at etablere egen VLAN- og/eller MPLS-struktur med forskningsnettet som backbone.

For at anvende de dedikerede linjer skal du have fysisk adgang til installationsadresserne, hvor du ønsker dine PTP-forbindelser leveret. Afhængigt af dit formål kan der være skærpede behov for adgangskontrol til installationsstedet, temperaturregulering, nødstrøm, et rackskab, eller lignende.

Hvis du vil vide mere, om hvordan du kan drage fordel af PTP-forbindelser så kontakt: netdrift@deic.dk.

Læs mere:

Relaterede nyheder

Relateret indhold