Corona-nedlukningerne i 2020 påvirkede brugen af eduroam markant

Af Morten Kjeldgaard , 12/02/21
Den trådløse netværkstjeneste, eduroam, har været på noget af en rutschebanetur i det forgangne år.

I perioden 2018 til 2019 oplevede eduroam en pæn stigning i antallet af logins på 16 procent.

Denne stigning fik en brat opbremsning i 2020 og blev erstattet af halvering af antallet af logins (-53 procent).

Halveringen skyldes, at undervisningsinstitutioner over hele Danmark over flere perioder måtte lukke ned eller kraftigt reducere aktiviteterne på grund af Corona-epidemien og de tilhørende restriktioner.

Grafen nedenunder viser et dyk i 2020 for alle typer eduroam-logins.

Antallet af logins fra egen institution var den type logins, der blev mindst påvirket af Corona restriktionerne (-29 procent fra 2019-2020).

Logins fra fremmede institutioner fra ind- og udland tog derimod et voldsomt dyk på henholdsvis 55 procent og 59 procent. Logins på de såkaldte ”bynet-løsninger”, som dækker institutioner udenfor forsknings- og uddannelsessektoren udgjorde kun mellem 5000-8000 logins om måneden i løbet af 2020.

De oplevede derved et fald på hele 96 procent.

2020 må anses for et år i Corona-epidemiens tegn – det gælder også for eduroam.

Lys for enden af tunnelen

Eduroam forventes også i 2021 at være præget af Corona-nedlukninger og det reducerede aktivitetsniveau. Det forventes dog, at det månedlige antal logins i slutningen af 2021 vil stige til 2019-niveauet og fortsætte med at stige i løbet af 2022.

For at understøtte den forventede udvikling, arbejder vi på at gøre det nemmere at være eduroam-bruger og gøre det nemmere for virksomheder, der tilslutter sig, eller allerede tilbyder eduroam.

Nye brugere vil i løbet af 2021 kunne tilslutte sig via en geteduroam app og virksomheder vil blive tilbudt en selvbetjeningsportal fra DeiC.

Kontakt eduroam-gruppen via eduroam@deic.dk, hvis du ønsker at vide mere om eduroam, eller ønsker at tilslutte din virksomhed, eller institution til eduroam.

Læs mere:

Relaterede nyheder

Relateret indhold