Opdateret databehandleraftale for DMPonline

Af Nicolai Devantier , 17/02/20
Data management-planer udgør en del af fundamentet i ethvert forskningsprojekt. Her er den nye databehandleraftale for DMPonline.

En data management-plan (DMP) beskriver de data, der ligger til grund for dit forskningsprojekt, og DMPonline er et værktøj, der hjælper dig med at skrive data management-planen. 

Den indeholder detaljer om, hvordan du vil indsamle, strukturere, analysere og offentliggøre dine data. Andre elementer som håndtering af eksterne krav og værdien af dine data for andre forskere eller offentligheden er også vigtige dele af en god data management-plan.

En omhyggelig plan vil således hjælpe dig med at spare tid i forbindelse med indsamlingen og konsolideringen af dine forskningsdata. 

Forskningsnettet

DeIC står for den tekniske drift af DMPonline, og databehandleraftalen er netop blevet revideret.

”I samarbejde med flere af universiteterne er vi kommet i mål med at få udarbejdet en databehandleraftale om DMPonline, som også omfatter underdatabehandleraftaler med DTU og KB, der foretager administrationen af indholdet,” fortæller Martin Bech, der er chef for forskningsnet og tjenester i DeiC.

”I stedet for at hver enkelt laver sine egne data management-planer er intentionen med DMPonline, at man både kan dele skabeloner eller indhold, hvis man vil, og samtidig holde det fortrolige fortroligt. Den aftalemæssige ramme om dette - brugsvilkår og databehandleraftaler - er nu endeligt på plads.”

DMPonline: Skabelonen til din plan

Værktøjet fungerer ved at stille en række spørgsmål til et projekts datahåndtering, og på baggrund af svarerne generes planen.

Hvordan den ser ud, afhænger naturligvis af videnskabeligt område og eventuelle bevillingsgiver. DMPonline kan derfor tilpasses og indeholder guides og skabeloner fra en række bevillingsgivere, eksempelvis EU/Horizon 2020.

En data management plan kan eksempelvis hjælp med:

  • Strukturer og organiser dine data på en sådan måde, at de kan findes af andre.
  • Undgå tab og dobbeltarbejde.
  • Fremme dit arbejde ved at gøre det FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).
  • Styrke effekten af din forskning ved at offentliggøre de data, der understøtter dine resultater.
  • Sørge for at du overholder love og regler.

En datastyringsplan er en grundlæggende del af dit forskningsprojekt, og den skal dække alle aspekter af Data Life Cycle.

DMPonline forsyner dig med en skabelon til opgaven, og tjenesten er gratis for institutioner og organisationer inden for forskning og videregående uddannelser.

Læs mere:

Data management-planer med DMPonline (med databehandleraftale).

Relaterede nyheder

Relateret indhold