MPLC-teknologi: Sådan øger du kapaciteten på dine multimode kabler

Af Nicolai Devantier , 01/10/19
En nem løsning gør det muligt at give dine ældre multimode fiberforbindelser nyt liv. Ved en simpel installation af passivt udstyr, kan du mangedoble kapaciteten på dine ældre multimode fibre samtidig med, at du kan øge rækkevidden betragteligt.

Mød vores sponsorer: Sponsorer og samarbejdspartnere er fundamentet for en god konference og naturligvis også på DeiC konferencen 2019.

En af de virksomheder, du kan møde på konferencen, er Itectra, der er specialiseret i at rådgive og installere fiberoptiske løsninger, som mangedobler kapaciteten over eksisterende fiberinfrastruktur, og som kan hjælpe med at give ældre multimode kabler nyt liv.

Multimode kabler har tidligere været en god løsning både økonomisk og i forhold til den nødvendige kapacitet og distance. Kapacitetskravene vokser dog hastigt samtidig med, at der er fysiske begrænsninger i fibrene. Typisk kan ældre OM1 multimode kabler transportere med en hastighed på 100Mb over en afstand på to kilometer eller 1Gb over 400 meter.

Thomas Thorbjørnsen, netværkskonsulent i Itectra. Foto: Itectra.

”Multimode kablerne anvendes ofte af kommunale eller statslige institutioner og findes stadig i stort omfang. Tidligere har det været både dyrt og besværligt at opgradere en multimode løsning. Det har ofte krævet, at der skal graves nye singlemode kabler ned,” siger Thomas Thorbjørnsen, netværkskonsulent i Itectra.

Men ved at anvende MPLC (Multi-Plane Light Conversion) kan de eksisterende multimode kabler opgraderes til potentielt at kunne transportere 10Gb over afstande op til 10 kilometer. Dette gøres ved at eliminere modal dispersion i fibrene.

Ingen "urenheder" i transmissionen

Derved kan man øge kapaciteten i de gamle multimode kabler, der ofte er gravet ned før år 2000. Typisk finder man disse kabler på universiteter, hos kommuner eller eksempelvis på skoler.

”Man monterer MPLC-udstyrets ene ende til sit netværk og splidser den anden ende til sin eksisterende fiberforbindelse. Det kan gøres på en eftermiddag”, fortæller Thomas Thorbjørnsen om løsningen.

Kort fortalt vil udstyret ændre fibrene fra multimode til singlemode, der har betydelig længere rækkevidde og kapacitet.

”I stedet for at skyde lyset afsted i forskellige vinkler (modes) ændres lysretningen til at gå lige igennem kablet, hvilket giver en højere båndbredde og derved hastighed. Desuden er der her tale om passivt udstyr, så der er ikke krav om strøm eller vedligeholdelse,” siger han.

Ligeledes undgår man ”urenheder” i signalet, hvilket medfører, at signalet kan indeholde mere information.

Fuld fart fra biblioteket til skolen

Figuren illustrerer, hvordan signaler bliver degraderet gennem en multimode-fiber, når de forskellige 'modes' rejser med forskellige hastigheder. Kilde: Itectra. Klik for stort billede.

Et konkret case er Frederikssund Kommune, der har øget kapaciteten mellem Skibby Bibliotek og Marbæk Skole.

Her har man anvendt MPLC-teknologien og er gået fra 100Mb leveret over de knap 1100 meter mellem institutionerne til en 1Gb forbindelse – med mulighed for fremtidig opgradering til 10Gb.

”MPLC er en interessant metode for at mangedoble både båndbredde og distance på multimode fiber ved at eliminere modal dispersion. Det har været en spændende opgave at hjælpe Frederikssund Kommune, som den første MPLC-kunde i Norden, med at opgradere dele af deres multimode-netværk til dagens og morgendagens kapacitetsbehov,” fortæller Thomas Thorbjørnsen.

Du kan høre meget mere om MPLC-teknologien på DeiC konferencen 2019 på den første konferencedag i spor 3 klokken 16:30.

Ligeledes er du naturligvis velkommen til at kigge forbi Itectras stand i udstillingsområdet og få en snak.

Tilmeld dig nu

DeiC konferencen 2019 løber af stablen den 30.-31. oktober i Fredericia på Trinity Hotel og Konference Center. Temaet er i år ”Changing Interfaces”, der henviser til at grænserne mellem infrastruktur, sikkerhed, data management og HPC i højere og højere grad smelter sammen.

Vi glæder os meget til at se dig til DeiC konference 2019.

Læs mere

Relaterede nyheder

Relateret indhold