Ny tjeneste: Panopto giver nyt liv til det brugergenererede videoindhold

Af Nicolai Devantier , 21/03/19
Panopto er målrettet mod undervisning og præsentationer, hvor det skal være enkelt at anvende - og producere brugergeneret videoindhold. Programmet understøtter videoproduktioner, hvor brugeren - og ikke teknologien - er i fokus.

Panopto indgår nu som en ny tjeneste i DeiCs portfolio, og programmet skal supplere de allerede eksisterende medieløsninger, Kaltura og MediaSite.

Programmet er en all-in-one videoplatform, der har haft sit udspring i universitetsverdenen med et formål om, at det skal være enkelt at producere og redigere videoindhold til undervisningssituationer eller præsentationer.

Panopto er således yderst velegnet til at:

  • skabe brugergenereret indhold via almindelige enheder til eksempelvis undervisning eller præsentationer.
  • være en fleksibel og brugervenlig medieløsning til produktion, redigering og lagring.
  • automatisere processer, så indholdet eksempelvis bliver søgbart og efterfølgende kan editeres.

Enkelt, automatisk og søgbart

Fordelene ved Panopto er, at løsningen ikke kræver det store tekniske setup.

Brugerne kan anvende helt almindelige enheder, eksempelvis mobiltelefonen eller computeren, i den samme optagelse eller stream. Optagerprogrammet gør det nemlig muligt at lave skærm- og videooptagelser, streame live over internettet og administrere et centralt videobibliotek.

Indholdsproduktionen kan således påbegyndes, færdigredigeres og distribueres direkte i programmet, hvilket gør Panopto til en solid følgesvend i produktionen af videobaseret undervisningsmateriale.

Programmet kan anvende mange elementer, eksempelvis flere forskellige optagelser, dokumenter eller slides, som kan bearbejdes i lag. I Panoptos fremviser kan tilhørerende tilføje sine egne noter til videoen - direkte i programmet. Samtidig tilbydes tekst- og talegenkendelse, så indholdet automatisk bliver gjort søgbart, og så er der mulighed for at tilføje ændringer eller rettelser i en gammel præsentation.

Ønsker man at distribuere optagelserne via podcast, iTunes, YouTube eller lignende, er det nemt at vælge en automatisk sammenlægning af optagelsens mange elementer til en flad videofil.

Tre løsninger med hver sin styrke

Sammen med Kaltura og MediaSite dækker DeiCs mediepakke nu endnu bredere.

  • Panopto er den lette løsning, der egner sig til det brugergenererede indhold, der ikke kræver dedikerede hardwareløsninger eller lange indlæringskurver.
  • MediaSite har en særlig styrke i forhold til automatisering af auditorieoptagelser via dedikeret hardware og kalenderstyret optagelser, samt optagelser fra videokonferencesystemer. Optagelserne kan efterfølgende vises på tværs af en række portaler og platforme. 
  • Kaltura er den store portalløsning til at fremstille YouTube-lignende websites, med mange muligheder for selv at tilpasse websitet og playere, eksempelvis i samarbejde med en designer.  

Når du har defineret dine behov, så hjælper DeiC med af finde en løsning, som passer.

Samarbejde med NORDUnet

Panopto leveres i et nordisk samarbejde gennem NORDUnet. NORDUnet står for aftalen med Panopto og hoster Panopto ”On-Premise” videoplatform i deres hostingcenter i Storkøbenhavn med direkte forbindelse til forskningsnettet.

Institutionerne har dermed stor sikkerhed i opbevaringen af deres materialer. I henhold til EU-forordning 2016/679 (Databeskyttelsesforordningen) er institutionen dataansvarlig for indhold under Panopto, DeiC er databehandler, og NORDUnet er underdatabehandler.

Institutionen og DeiC kan indgå særskilt databehandleraftale, på baggrund af særskilt underdatabehandleraftale mellem DeiC og NORDUnet.

Uddannelses- og forskningsinstitutioner i Danmark kan anvende Panopto-servicen gennem DeiC.

Du kan læse mere om DeiCs medieløsninger på deic.dk eller kontakte projektleder Thorkild Jensen via mail: thorkild.jensen@deic.dk eller telefon: 3588 8235 for at finde frem til den løsning, der passer netop til dine behov.

Læs mere

 

Relaterede nyheder

Relateret indhold