Hvor bevæger internettet sig hen i fremtiden?

Af Nicolai Devantier , 18/09/18
40 års erfaringer og udvikling af vores fælles netværk giver stadig ikke et klart svar på, hvad fremtidens tjenester bliver.

NORDUnet-konference 2018: For 40 år siden var det kun ét telefirma, der var ejet af staten.

”Man skulle dreje et nummer på en skive for at få adgang til en modtager. Det er næsten ikke til at forklare unge mennesker i dag,” lyder det fra scenen, hvor svenske Lars Michael Jogbäck, CEO hos Netnod, holde sin keynote om fremtidens internet, på NORDUnet-konferencen.

”Der var kun et netværk med få tjenester, hvilket var en stabil situation uden de store forandringer og ændringer, som vi oplever i dag.”

Telefirmaerne udvider dog løbende deres udbud til at omfatte flere tjenester, og i løbet af få år kommer der ligefrem taster på telefonerne, som kan henvise til de nye tider. Da IP-kommunikationen for alvor begynder at dukke frem på universiteterne for godt 30 år siden, begynder antallet af muligheder også at blive større.

”Men netværk var stadig forbeholdt de få. De studerende på det universitet, hvor jeg arbejdede, havde sjældent oplevet et netværk, før de begyndte på universitetet,” fortæller han.

Internet til alle

I midten af 90’erne kommer de kommercielle internetudbydere til at ændre på den situation, og internet-løsningerne bliver tilgængelige for alle.

”Men antallet af tjenester er stadig begrænset, og for 23 år siden var et billede af en kaffemaskine på et universitet vist en af de mest besøgte sider.”

En af de helt store ændringer i net-trafikken kom i forbindelse med at P2P-trafik, eksempelvis i form af The Pirate Bay. Et andet markant skifte kom i forbindelse med Facebook, Netflix og streamingtjenesterne.

Vi må være klar og vente på fremtiden

”Spørgsmålet er, hvad det næste bliver? Det er desværre helt umuligt at forudsige,” lyder det fra Lars Michael Jogbäck.

”Vi er således tvunget til at holde fokus på hvordan og hvorfor, trafikken flyder i den retning, som den gør. Det er den nøgle vi har til et succesfuldt netværk, som virker og er klar til udfordringerne i fremtiden.”

NORDUnet-konferencen løber af stablen i de kommende tre dage, hvor 270 deltagere har lagt vejen forbi Kulturværftet i Helsingør.

Relaterede nyheder

Relateret indhold