Det Kgl. Bibliotek holder videomøder med ind- og udland via Zoom

Af Torben B. Sørensen , 19/12/17
Det Kgl. Bibliotek bruger videomødesystemet Zoom til både møder mellem afdelingerne i Danmark og internationalt.
Zoom videokonference

Et projekt fra Det Kgl. Bibliotek er i færd med at indscanne 32 millioner avissider i en database. Foruden Aarhus foregår en del af arbejdet i Indien og Albertslund. Projektleder Niels Bønding fra Det Kgl. Bibliotek i Aarhus bruger Zoom til at kommunikere med de øvrige projektdeltagere.

"Videomøder giver den fordel, at vi slipper for at bruge tid og penge på transport. Alternativt kunne vi afholde telefonmøder, men det giver en anden tilstedeværelse i møderne, når man kan se hinanden," siger Niels Bønding.

Han fremhæver to fordele ved Zoom: Enkelhed og stabilitet.

"Jeg har tidligere brugt Skype, men der var kvaliteten ikke lige så god. Vi har også afprøvet Google Hangouts, men det har den ulempe, at man skal logge ind med sin Gmail-konto. Når vi inviterer mødedeltagere, sender vi til deres arbejdsmail, og så bliver det besværligt at skulle skifte over til en anden mail-adresse," siger han.

Deltagere kan logge på Zoom fra deres egen institution ved hjælp af WAYF-tjenesten.

Let at invitere deltagere

Niels Bønding finder det nemt at invitere folk med, der ikke før har prøvet et Zoom-møde.

"Jeg sender dem bare en invitation med et link eller en kode, de skal indtaste. Selv folk med begrænset mod på at kaste sig ud i noget nyt kan let komme på Zoom," bemærker han.

Han anvender også Zoom til møder i IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions). Her kan der være deltagere fra fem-seks lande samtidig.

"Der dropper vi ofte videosiden, så man kun kan høre deltagerne. Men det har stadig en fordel i forhold til telefonmøder, idet Zoom markerer på skærmen, hvem der taler for øjeblikket. Ved telefonmøder skal man kende folks stemmer for at vide, hvem der har ordet," siger han.

Forskellig hardware

Niels Bønding bruger som regel sin Android-baserede smartphone eller tablet til Zoom-møder. Andre deltagere anvender Windows-pc'er, Mac eller iPhone.

Da Statsbiblioteket blev lagt sammen med Det Kongelige Bibliotek ved indgangen til 2017, dannede det en geografisk spredt organisation.

"Det giver god mening at bruge videomøder, når medarbejdere fra vores forskellige afdelinger skal mødes. Hvis deltagerne kender hinanden, og mødet har et klart formål, kan et videomøde være mere effektivt," siger Niels Bønding.

Læs mere

Relaterede nyheder

Relateret indhold