Podcast: Forskere afdækker gummis egenskaber med supercomputer

Af Torben B. Sørensen , 27/07/17
Et samarbejde med dækproducenten Continental giver ny viden om gummis opbygning via modeller i supercomputeren Abacus 2.0.

Producenter af gummi ved meget om, hvordan rågummi reagerer, når de tilsætter svovl og andre kemikalier til det. Men de ved meget lidt om, hvorfor det er sådan.

Den viden kan forskere fremskaffe ved at opbygge en model af gummimolekyler i en supercomputer. Med modellen kan man udføre eksperimenter på samme måde, som man kan gøre det i den fysiske verden. Forskerne kan tilsætte stoffer og trække i materialet for at se, hvordan det forandrer sig.

Men til forskel fra de fysiske eksperimenter giver modellen fuld viden om alt, hvad der sker med materialet.

For at opnå den viden har den tyske dækproducent Continental indgået et forskningssamarbejde med Carsten Svaneborg, lektor ved institut for fysik, kemi og farmaci på Syddansk Universitet. Han er ekspert i computersimuleringer af polymermaterialer.

I den seneste episode i podcast-serien Supercomputing i Danmark fra DeiC eScience kompetencecenter fortæller Carsten Svaneborg om samarbejdet og om mulighederne i at forstå gummiets egenskaber ved hjælp af computersimuleringer på en supercomputer.

Læs mere

Relaterede nyheder

Relateret indhold