Studerende optimerer busselskabs vurdering af udbud
En af vindergrupperne i konkurrencen SDU Supercomputer Challenge 2015 brugte supercomputeren til at hjælpe med at udvælge det bedste tilbud i en udbudsrunde. Opgaven var stillet af trafikselskabet FynBus/Movia, der ville optimere valget af leverandører.
FynBus/Movia ønskede en algoritme, der kunne udvælge den bedste løsning ud fra flere tilbud, der kunne overlappe hinanden. Algoritmen skulle blandt andet kunne tage højde for økonomi, kvalitet og effektivitet i tilbuddet.
Konkurrencen var åben for studerende ved fynske ungdomsuddannelser. Formålet var at bringe virksomheder med konkrete problemer sammen med unge studerende, der kunne prøve at løse problemerne ved hjælp af den nationale supercomputer Abacus 2.0 på Syddansk Universitet.
To hold vandt hver 25.000 kroner, to hold vandt hver 12.500. Alle fire hold vandt desuden køretid på supercomputeren.
Fire studerende fra Odense Tekniske Gymnasium og Sct. Knuds Gymnasium løste opgaven for FynBus/Movia. Trafikselskabet venter, at løsningen kan fjerne de begrænsninger, som der i dag er på antallet af enheder, der kan inkluderes i kombinationstilbud.
Data om danskerne i 1800-tallet
De to øvrige præmier gik til tre vindergrupper, der alle havde arbejdet med en opgave for Statens Arkiver.
Statens Arkiver har behov for at sortere og analysere data fra en mængde datakilder om befolkningen i perioden 1786-1880. Formålet er at følge sociale og medicinske/biologiske ændringer i befolkningen gennem perioden.
Da konkurrencen åbnede i efteråret, blev der tilmeldt 27 grupper. Til den anden workshop i januar var der 14 grupper, der i løbet af workshoppen blev reduceret til 11.
Til finalen den 1. april var der ni tilmeldte grupper. Seks afleverede løsninger, der opfyldte kravene for at deltage i finalen.
Vil gentage konkurrencen
"Vi er stolte og glade for at være kommet i mål, og at de studerende har fundet så brugbare løsninger til de deltagende virksomheders problemer. Lige nu er vi i fuld gang med at søge fondsmidler til at kunne afholde konkurrencen igen her i 2016, så vi kan fortsætte succesen," siger projektleder Peter Bækgaard Madsen fra Syddansk Universitet.
Konkurrencens dommerpanel bestod af professor Claudio Pica, Jens Svalgaard Kohrt, Marco Chianrandini og Rolf Fagerberg, alle fra SDU, samt Lene Krøl Andersen, DeiC eScience Kompetencecenter.
SDU Supercomputer Challenge blev til i et samarbejde mellem SDU eScience Centre, Institut for Matematik og Datalogi ved SDU, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, samt Matematikforeningen Logimondo.
Finalen i SDU Supercomputer Challenge 2015