Testmiljø lader forskere afprøve netværksteknologier

Af Torben B. Sørensen , 10/12/15
Med GÉANT Testbeds Service kan forskere opbygge og afprøve netværksløsninger i praksis i et internationalt højhastighedsnetværk.

Forskere, der opbygger netværk eller designer avancerede distribuerede applikationer, får nu mulighed for at afprøve deres design i praksis – uden at risikere at ødelægge noget for andre brugere. GÉANT Testbeds Service (GTS) er åbnet.

”Europa har brug for at kunne sætte eksperimentelle netværk i drift i stor skala. Nogle aspekter ved det at opbygge en netværkstjeneste kan ikke testes i et laboratorium. Med vores tjeneste kan forskere opbygge netværk, som deres brugere derefter kan gøres deres bedste for at få til at gå ned. Det kan ske, uden at de ødelægger det netværk, som testsystemet kører på," fortæller Jerry Sobieski fra NORDUnet. Han er aktivitetsleder for det projekt under GÉANT, der har udviklet GÉANT Testbeds Service.

Jerry Sobieski forventer, at især tre typer brugere vil udnytte tjenesten:

”Den ene gruppe er netværksforskere inden for datalogi, der vil afprøve deres teorier i praksis. Den anden består af udviklere af avancerede distribuerede applikationer. Hvis du bygger et videokonferencesystem spredt ud over tre kontinenter, kan du bruge systemet til at finde det optimale sted at placere MCU’en (Multipoint Control Unit). Endelig regner jeg med, at forskere der udvikler nye teknologier, vil bruge tjenesten,” siger Jerry Sobieski.

Foreløbig er det gratis at bruge tjenesten.

Venter vækst

For øjeblikket dækker tjenesten syv byer rundt om i Europa. I efteråret begyndte tjenesten at ekspandere, så den også omfatter nogle af de europæiske nationale forskningsnet.

”I de kommende to år vil vi skalere op med mere kapacitet for både virtuelle maskiner og kredsløb,” siger Jerry Sobieski.

Inden længe kan tjenesten dække tre kontinenter: Europa, Nordamerika og Sydamerika.

Brugerne kan reservere ressourcer og aktivere eller deaktivere virtuelle servere og kredsløb via en web-portal. Alle funktioner kan også tilgås via et API (Application Programming Interface), så tjenesten kan integreres med andre tjenester.

GÉANT Testbeds Service begyndte som et projekt under GN3+-projektet. Det fortsætter under GN4-paraplyen med fire hovedmål:

  • Udvide brugerbasen.
  • Gøre tjenesten mere pålidelig.
  • Gå fra udvikling til produktion.
  • Udvikle et roadmap for de næste fem år.

Den første GTS Tech+Futures workshop fandt sted hos NORDUnet i København i oktober. Den næste er planlagt til februar.

Links

Relaterede nyheder

Relateret indhold